Samværdspolitik i Teaterforeningen Det Tredje Rige

Her efter DTR

DTR er et sted hvor vi skal kunne debattere, være uenige og have respekt for hinanden. For at sikre den gode kultur og tillid til både hinanden og foreningen, skal DTR være et trygt sted for alle at færdes. DTRs medlemskreds og deltagere til arrangementer omfatter en meget bred kreds af personer, både hvad angår alder, organisatorisk erfaring, identitet osv. For at sikre at arrangementer i DTR altid er trygge og positive oplevelser skal der udvises hensyn og respekt til alle.

I DTR tolererer vi ingen former for diskrimination, seksisme, racisme, mobning eller andre former for grænseoverskridende adfærd. Der er aldrig en undskyldning for at opføre sig upassende mod andre, heller ikke at man er påvirket af alkohol og/eller euforiserende stoffer, og det vil derfor i DTR aldrig være en grund til ikke at handle overfor upassende adfærd.  DTR handler altid på henvendelser og tager alle hændelser med grænseoverskridende adfærd seriøst, også selvom de ligger tilbage i tid. Vi opfordrer altid til hurtigst muligt at bringe sager frem, da tiden kan medvirke til, at de konkrete omstændigheder står mindre klare erindringsmæssigt for alle involverede.

DTR definerer som udgangspunkt uacceptabel adfærd som uønsket verbal eller fysisk adfærd som opleves krænkende overfor en anden person. Det betyder, at det er egne grænser, der ligger til grund for, hvornår noget opleves grænseoverskridende.

Samværspolitikken er gældende i al kommunikation og samvær, der har direkte tilknytning til DTRs virke og til alle DTRs arrangementer, online såvel som fysiske, og på DTRs sociale medier. Uacceptable adfærd i samværet mellem aktive i DTR, som ikke finder sted i regi af DTRs virke kan også inddrages i behandlingen af sager, men kan ikke alene udgøre grundlag for sanktioner.

Når DTR laver arrangementer i samarbejde med andre aktører, bør DTRs samværspolitik altid medtænkes i planlægningen.

For DTR er den levende samtale og kritiske debat essentielt i vores forening for at fremtidssikre demokratiet. Det er derfor vigtigt med et godt og stort frirum for sprog og tone i de samtaler og debatter i DTRs direkte virke, om end det ikke giver plads til personlige angreb eller anden uacceptable adfærd.

I DTR er det som udgangspunkt tilladt at indtage og udskænke alkohol i forbindelse med arrangementer. Det bør altid ske i en ramme der skaber tryghed og er inkluderende for alle deltagere. Det betyder blandt andet at følgende skal være overholdt:

  • Fester og andre sociale arrangementer tilrettelægges så det er muligt at deltage på lige fod for alle deltagere uanset om disse drikker alkohol.
  • Fælles aktiviteter skal tilrettelægges, så det er muligt at deltage uden at indtage alkohol.
  • Der udskænkes eller tilbydes ikke alkohol til børn og unge under 16 år.
  • Til arrangementer, hvor der tilbydes/udskænkes alkohol, skal der udpeges tryghedsværter og de ansvarlige arrangører bør have et ekstra fokus på trygt samvær for alle.
  • På event/træf er indtagelse af alkohol først tilladt, når eventet/trafet er afsluttet på et angivet tidspunkt givet af arrangøren.

For personer i bestyrelsen i DTR

 

DTR tolerer ikke brud med samværspolitikken og derfor er der forskellige muligheder for at henvende dig til DTR, hvis du oplever at dine grænser bliver overskredet. DTR ønsker med denne samværspolitik at sende et klart signal, at det aldrig kun er et individuelt ansvar at håndtere krænkende adfærd.

  1. Du har altid mulighed for at henvende dig til bestyrelsen, som vil tage din sag op. Kontaktoplysningerne fremgår af denne samværspolitik. Som mennesker er vi forskellige, har forskellige grænser og vi reagerer forskelligt på uønsket adfærd. For nogle bliver det synligt med det samme, mens andre har brug for tid til at mærke efter og fordøje en oplevelse. Det skal der være plads til.
  1. Du kan altid henvende dig til en anden fortrolig person eller en tillidsvalgt, hvis det føles mere naturligt. Vedkommende skal behandle henvendelsen fortroligt og opsøge bestyrelsen. Ingen kan forpligtes til eller forventes af at håndtere/vurdere situationen alene, og det skal derfor bringes videre til bestyrelsen.
  1. Det kan være svært at reagere i situationen og derfor er det altid i orden at henvende sig om en hændelse, efter den har fundet sted. Du har altid ret til og opfordres til at sige fra i situationen. I DTR skal det altid respekteres, hvis nogen giver udtryk for, at en handling er uønsket. I DTR vil vi have en kultur, hvor det altid er okay at gøre andre opmærksom på, hvordan man har det i situationen, hvor ens grænser bliver overskredet – også selvom der er et magtforhold, som gør sig gældende.
 

Hvad gør du, hvis du ser nogen opføre sig upassende ovenfor andre?

I DTR skal vi vise omsorg for hinanden, og hjælpe hinanden med at forsvare den gode kultur.

Ved mistanke om grænseoverskridende adfærd har vi et ansvar for at følge op, på en måde som ikke konfliktoptrapper situationen. Det er en god idé at tage en snak med den person, som den uacceptable adfærd var rettet imod, og høre vedkommende, om personens grænser er blevet overskredet. Hvis dette er tilfældet, kan du hjælpe og støtte den forurettede i at rette henvendelse til bestyrelsen eller en anden, som personen føler sig tryg ved. 

Det er meget situationsbestemt og individuelt, hvad der er den rigtige måde at handle på, hvis du bliver vidne til grænseoverskridende adfærd hos andre. Det vigtigste er at du oplyser personen, som den uacceptable adfærd var rettet imod, om samværspolitikken og om mulighederne for handling. Det er dog vigtigt, at du respekterer, hvis andre ikke føler deres grænser overskredet, selvom du mener, at der blev udøvet grænseoverskridende adfærd.

Hvad gør DTR når du eller andre melder fra om upassende adfærd?

Alle sager om grænseoverskridende adfærd i DTR der meldes ind, bliver behandlet anonymt og fortroligt af bestyrelsen.

Bestyrelsen har samme ansvar for at handle i konkrete situationer med krænkelser eller grænseoverskridelser, som der påhviler alle deltagere til arrangementer.

På nuværende tidspunkt udgør følgende medlemmer kontaktpersoner;

Forperson Christian Léger              formand@dettredjerige.dk

Næstforperson Henrik Mattsson     mattssonmail@gmail.com

Kasserer Andrea Zaramella            zaramella73@gmail.com

Bestyrelsesmedlemmer betragtes som inhabile og udtræder fra bestyrelsen behandling af sagen, hvis de er direkte involveret eller der foreligger omstændigheder, som vækker tvivl om vedkommendes upartiskhed.

Bestyrelsen behandler alle sager individuelt og lige. Bestyrelsen tager hensyn til begge parter i en konflikt og hører altid begge partner inden der træffes en afgørelse. Der stiles efter, at begge parter forsat skal kunne indgå i DTRs fællesskab, afhængig af krænkelsens karakter. Bestyrelsen benytter sig af konfliktmægling og søger altid at løse konflikten på dialogisk vis. Bestyrelsen bærer et stort ansvar og kan derfor i særlige tilfælde eller hvis sagens karakter nødvendiggør det, indhente ekstern faglig hjælp.

Sager der bryder med lovens grænser, bliver anmeldt til relevant myndighed.